Min bror, hans kone, min mand og vores forældre arbejder alle i familievirksomheden, men jeg gør ikke

Jeg hedder Maria Olsen, er gift med Mads og vi har to børn sammen. Sammen med min bror er jeg selv 2. generation i en mellemstor familieejet virksomhed, som vores forældre har startet og stadig er aktive i.

maria og tor

Mine forældre er de ’typiske’ entreprenører, der lever og ånder for virksomheden. Jeg er bogstaveligt talt vokset op i virksomheden, som startede med et bofællesskab og plejebørn. I dag, 40 år efter er vores familievirksomhed blevet til en koncern med bosteder, privathospital, kvindekrisecenter, herberg, afhængighedsbehandling, beskæftigelse, ejendomsdrift og meget mere.

Det udefinerbare ansvar

Familievirksomheden har spillet en stor rolle i mit liv, på godt og på ondt. Mine forældre har altid haft et stærkt ønske om at involvere os i driften og talte ofte om, at vi skulle overtage virksomheden efter dem.

I min ungdom var jeg særdeles belastet af det udefinerbare ansvar, som jeg følte, blev lagt på mine skuldre. Samtidig var det vanskeligt for mig at være i virksomheden, da jeg ikke følte, at jeg fik lov til at bidrage, mens mine forældre var af den overbevisning, at det var vigtigt, jeg blevet lært op fra bunden.

Da jeg efter min HA kom tilbage til virksomheden, blev jeg sat i lære hos vores bogholder. Jeg skulle lære at bogføre!

Efterfølgende havde jeg perioder, hvor jeg skiftevis læste eller arbejdede fuld tid i virksomheden. Der var så mange forskellige ting, jeg burde kunne, hvis jeg, ligesom mine forældre, skulle kunne besætte alle stillinger i virksomheden.

Samtidig var det svært at forberede sig på noget, som ikke var klart defineret.

Jeg skulle overtage virksomheden, men hvad betød det?

Følte mig begrænset

Identitetsmæssigt føler jeg en stærk tilknytning til virksomheden, men jeg har også altid haft stærke ambivalente følelser i forhold til det ansvar, jeg har følt, der har ligget på mine skuldre.

Det har generelt været svært for mig at arbejde sammen med mine forældre, fordi jeg har følt mig begrænset og ikke taget alvorligt.

Fra jeg var helt ung, har jeg arbejdet i virksomheden og har påtaget mig en række forskellige opgaver gennem tiden, fra pædagogisk medarbejder, personale- og marketingchef, direktør for en af datterselskaberne.

Men det der har fungere bedst for mig, gennem tiden, har været at have min egen virksomhed, som også har løftet opgaver for familievirksomheden. Gennem min virksomhed Commuto Aps udbød jeg kurser og efteruddannelse i systemisk og narrativ terapi, ledelse, konflikthåndtering og diverse oplæg om diagnoser og det specialiserede område. Her løftede jeg al uddannelse og efterudvikling af personale i familievirksomheden, både terapeutisk, pædagogisk og ledelsesmæssigt.  

 

Jeg gik i vrede

I 2017 igangsatte vi et ledelsesgenerationsskifte, hvor jeg skulle overtage den øverste ledelse efter min mor. Efter mange forhandlinger, diskussioner, stor frustration og forsøg på arbejdsdeling blev det tydeligt, at vi havde meget forskellige oplevelser af, hvad et godt samarbejde er.

Min mor ville have, at jeg skulle gøre det, som hun havde gjort og at jeg skulle fortsætte med at gøre det, hun tidligere havde gjort i virksomheden.

Til sidst kastede jeg håndklædet i ringen og gik i vrede, da det blev stadig mere tydeligt for mig, at min mor ikke ville slippe tøjlerne og det var umuligt for mig at få fodfæste i min position.

Det hele bundede i, at jeg ikke ønskede at gøre det på min mors måde, jeg ville gerne gøre det på min egen måde.

  • Uddannet Cand. Merc. i virksomhedsledelse, narrativ psykoterapeut fra DISPUK og biologiske traumeterapeut 

    Stiftet uddannelsesvirksomheden Commuto ApS, som udbyder uddannelser for medarbejdere og ledere på det specialiserede socialområde 

    Har undervist i systemisk og narrativ terapi, ledelse, konflikthåndtering og i forståelse og håndtering af en række psykiatriske diagnoser. 

    Mangeårig erfaring i at uddanne, supervisere og rådgive medarbejdere samt ledere på det specialiserede socialområde. 

    Erfaring med ledelse og konflikthåndtering på flere niveauer 

    Har erfaring med krisehåndtering både ift. medarbejdere, samarbejdspartnere og håndtering af pressen. 

    2. generation i en familieejet virksomhed, som jeg i dag ejer sammen med mine forældre og min bror. 

    Har skrevet speciale om identitet og magt i generationsskiftet. 

    Foredragsholder om familieejede virksomheder og de mange forskellige udfordringer 

    Personlige erfaringer med ejer- og ledelsesgenerationsskifte 

    Skriver (debatterer) omkring udfordringerne i familieejede virksomheder  

    Medlem og deltager af en række netværk omkring familieejede virksomheder.